Skip to main content

Dit jaar zijn Theo Mosch en Monique op de Weegh-Mosch van 25 april tot en met 5 mei 2018 afgereisd naar Sri Lanka voor de stichting. Dit jaar werden zij vergezeld door 4 bevriende ondernemers, te weten Marc-Jan Hollenberg, Mirjam Gootjes, Klaas Keizer en Theo Dijkstra + familie. Ook was Tom op de Weegh, de zoon van Monique mee om aan zijn profielwerkstuk te werken met als thema “de impact van microkredieten voor tsunami slachtoffers in Sri Lanka”
Deze 10 dagen stonden in het teken van de volgende projecten:

  • Renovatie Jongensweeshuis Jayanthi
  • Bezoek aan meisjesweeshuis Visaka
  • Training voor Studenten en Ondernemers
  • Gevangenis
  • Microkredieten
  • Studenten
  • Schoolkinderen

Hieronder zullen we puntsgewijs een update geven. We hebben enorm veel kunnen doen dus het is een lange nieuwsbrief. Ga er maar even goed voor zitten 🙂

Renovatie jongensweeshuis Jayanthi

Dankzij jullie gulle donaties voor de “dakplaten” voor het jongensweeshuis hebben we de renovatie kunnen starten. Met het ingezamelde geld kunnen we alles doen wat nodig is om de kinderen in dit weeshuis weer een menswaardig bestaan te geven. De renovatie vordert gestaag en de verwachting is dat alle werkzaamheden eind juni voltooid zullen zijn. Als alle werkzaamheden klaar zijn zullen we jullie in een aparte mail een update sturen!

Slaapzaal en keuken voor de renovatie:

En op dit moment:

Bezoek aan meisjesweeshuis Visaka

Ook hebben we een bezoek gebracht aan het meisjesweeshuis dat we vorig jaar hebben ondersteund met een opknapbeurt en een schoolreisje voor alle meisjes. Dit jaar hebben we hier wederom de Girls4Girls enveloppen uitgedeeld en op verzoek hebben we een heleboel ondergoed gekocht voor de meiden. De meiden vroegen ons om een schoolreisje (ze hadden het nog steeds over vorig jaar!) en als je bedenkt dat ze nooit ergens anders komen dan school en het weeshuis, dan is het wel erg leuk om dit te kunnen faciliteren.
Gelukkig waren er twee ondernemers bereid om de kosten op zich te nemen zodat alle 36 meisjes binnenkort op een twee daagse trip naar Sygeria en Pollonaruwa kunnen gaan (als de toestemming van de overheid binnen is). Dit is zowel educatief als een hele bijzondere ervaring voor hen. Ze waren in ieder geval heel blij ons weer te zien!

Training voor studenten en ondernemers

Ons top-trainers duo Marc-Jan en Mirjam hebben twee dagen training verzorgd in het nabijgelegen trainingscentrum. Wat een impact heeft dit gehad en direct de vraag naar meer…. Heel gaaf! 40 studenten en een kleine 20 ondernemers hebben gewerkt aan hun Droom(ambitie) en de weg er naartoe. We hopen hier volgend jaar een vervolg aan te kunnen geven, want de feedback was overweldigend.

Gevangenis

Zoals jullie weten spannen we ons al een aantal jaar in voor de vrouwen met kinderen in de gevangenis van Kalutara. Kinderen tot 5 jaar oud mogen hier verblijven met hun moeder. Afgelopen maanden hebben we sanitair, tegels, cement en verf gesponsord, zodat de slaap/woonzaal van de moeders nu 100% beter leefbaar is en iedereen in een bed kan slapen in plaats van op de betonnen vloer (ja…ook de kinderen/baby’s sliepen daarop…). En er zijn nu 3 toiletten gerealiseerd en 2 douches … in plaats van een gat in de grond en een regenton met water erin. Hoogtepunt van deze reis is dat we het voor elkaar hebben gekregen dat we binnenkort mogen starten met Engelse les voor alle gevangen vrouwen die deze cursus willen volgen. Het is een zeer nuttig tijdverdrijf en het versterkt de positie van deze vrouwen als zij vrij komen en weer een werkend bestaan zullen moeten vormgeven.

Slaapzaal voor:

Slaapzaal na:

Microkredieten

We hebben momenteel 67 microkredieten lopen, voor heel diverse kleine ondernemingen zoals een klein winkeltje, een naaimachine, gedroogde vis, netten om op garnalen te kunnen vissen, een beautysalon…van alles. We zijn erachter gekomen dat de man die het geld iedere maand moet innen niet “streng” genoeg is geweest en er dus te weinig geld retour is gekomen. En natuurlijk zijn er schrijnende gevallen waar we graag een uitzondering voor maken, maar over het algemeen is het gemakzucht om een maandje (of meer…) over te slaan. Tijdens deze reis hebben Klaas en Monique zich hierop gestort. Allereerst hebben we het volledige overzicht bijgewerkt, daarna huisbezoeken gedaan, ultimati gegeven voor uiterlijke betaling en inlopen van achterstanden. Cultureel gezien is onze Hollandse directe en confronterende aanpak best spannend, maar de meeste mensen zijn komen betalen en er zijn duidelijke afspraken. In 1 geval hebben we besloten om de politie in te schakelen en daarmee nemen we indirect het besluit om iemand naar de gevangenis te sturen. Moeilijk, maar wel het juiste besluit… en gelukkig zijn er ook vele succesverhalen. Een van de eerste mensen die wij hebben geholpen mijn zijn “kaneel” business is trots komen vertellen hoe goed hij het doet en op welke wijze hij zelfstandig zijn business aan het uitbreiden is. Heel inspirerend!

Wat we ook gerealiseerd hebben is een Pilot Project voor Mini-Micokredieten voor 34 vrouwen. Vanuit de overheid is ons gevraagd of wij dit project willen financieren en zij zetten daar tegenover dat zij het gehele contractuele stuk + de inning van het geld voor ons regelen. Met toezegging van financiering van een van de ondernemers konden we ter plekke 33 dames erg blij maken met het realiseren van hun ondernemersplannen.
Inmiddels zijn alle contracten getekend en zijn de dames gestart.

Studenten

We hebben alle 23 studenten die we maandelijks ondersteunen gezien en gesproken. De meesten hebben ook deelgenomen aan de training van Marc Jan en Mirjam. Het blijft ontroerend om te zien hoe slim en gemotiveerd deze kinderen zijn en hoe dankbaar ze zijn voor de financiële steun die het mogelijk maakt om een opleiding te volgen. Ook hebben we weer 15 aanvragen binnen van echt arme kinderen die graag willen studeren, maar van wie de ouders het echt niet kunnen betalen. Daar gaan we volgende keer mee aan de slag.

Schoolkinderen

.

Dankzij de succesvolle whats-app actie hebben we genoeg geld opgehaald om de beoogde 150 kinderen weer een jaar naar school te sturen door ze een uniform, een schooltas en een schoolset te geven zodat ze weer een jaar vooruit kunnen. Blije koppies als dank!

Hoogtepunten van deze reis.

Zoals jullie kunnen lezen hebben we heel veel gedaan (en kunnen doen dankzij jullie!!!) en is het een aaneenschakeling van intense momenten geweest.
Als we dan toch iets mogen noemen, dan zijn er twee hoogtepunten die we graag apart nog willen benoemen. Allereerst de kracht van de groep. We zijn met 4 bevriende ondernemers op reis gegaan en wat was dat gaaf. Niet alleen zijn we heel complementair aan elkaar, maar we hebben met elkaar zoveel kunnen realiseren, bespreken en ontwikkelen.
Dankjulliewel Marc Jan, Mirjam, Klaas, Tom, Theo en lieve familieleden Ageeth, Mirthe, Bern en Ferre!

Een tweede hoogtepunt dat we graag willen benoemen is de middag die wij hebben georganiseerd voor de jongens uit het weeshuis. Stoelendans, spelen, touwtrekken, muziek en dans en een hapje eten op het strand. En met een gevulde Boys4Boys envelop weer naar huis.
Voor de meeste jongens was het de eerste kennismaking met de zee. Terwijl ze er minder dan 2 kilometer vandaan wonen…
Simpel concept, maar onwijs gezellig en leuk. Hoogtepunt van de Singalezen was dat ze van ons wonnen met touwtrekken. Hilariteit alom ?

Speciale dank:

Zoals altijd gaat onze speciale dank uit naar Nilantha. Hij is onze ogen, oren en drijvende kracht voor de Stiching ter plekke. Zijn inzet voor de stichting is enorm groot. Hij kent iedereen, regelt alles en onderhandelt alle prijzen voor ons ☺.
Nilantha is, naast al zijn werk voor de stichting, ook de trotse eigenaar van hotel Coconut Bay (www.hotelcoconutbay.com)
Mocht je ooit overwegen naar Sri Lanka te gaan, dan adviseren we je van harte om via Nilantha je hotels, tours en mogelijk ayurvedische behandeling te boeken. Wij brengen hem graag met je in contact.
November 2018 gaan we weer naar Sri Lanka. Mocht je vragen hebben of iets willen bijdragen (in welke vorm dan ook), laat het ons dan gerust weten.
Hartelijke groet,

Namens Stichting Kalapuwa
Theo & Monique