Skip to main content

Nieuwsbrief juni 2019

Van 25 juni tot 5 juli 2019 zijn Theo Mosch en Paul Davenport weer afgereisd naar Sri Lanka namens Stichting Kalapuwa.

Dit lijkt wat kort na de vorige reis, maar vorige reis hebben we niet alles kunnen doen wat we wilden door de bomaanslagen. Het voelde niet helemaal “ af” en daarom zijn we nog een keer extra gegaan. Om er te zijn in deze moeilijke tijd, maar ook om goed te kijken of alles wat we hebben afgesproken ook is nagekomen.

Groeps Microkredieten

Een van de nieuwe initiatieven is het werken met groepsmicrokredieten onder begeleiding van dhr. Mangale Asoka – een sociaal werker. Vorige keer berichtten we jullie al dat we 12 groepen willen starten met een groepkrediet van Euro 1250 per groep. We zijn heel blij om te kunnen aankondigen dat we met 6 groepen zijn gestart per 1 juni 2019. En ook goed om te vermelden dat alle groepen uit alleen dames bestaan, dus we geven de vrouwen emancipatie in Sri Lanka ook een klein zetje hiermee.

Met alle dames zijn goede afspraken gemaakt. Iedere maand is er een bijeenkomst waarbij de gehele groep aanwezig moet zijn en samen de betaling doen.

Wat doen deze vrouwen zoal? Ze maken bijvoorbeeld kaarsen of maken kleding en hebben nu een krediet om stoffen in te kopen. Een van de dames heeft een oven gekocht om koekjes en snacks in te bakken die gegeten worden bij speciale gelegenheden. Andere dames beginnen een klein winkeltje aan huis of kopen kruiden en specerijen in en verkopen dat weer in kleine zakjes. We zijn heel trots op deze dames!

Per 1 november willen we graag de volgende 6 groepen laten starten. We hebben inmiddels geld verzameld voor in totaal 10,5 groepen, dus zijn nog op zoek naar sponsoren voor de laatste 1,5 groep.

Samenwerking met de AGIO school

Na een ontmoeting met Jaap Plugge zijn we in contact gekomen met de directeur van de AGIO Training Center in Kalutara. Jaap werkt al een heel aantal jaar in Colombo in het bedrijfsleven en kent de Nederlandse sponsor en directeur van dit project. Het is een beroepsopleiding tot Lasser, Elektricien, Loodgieter en Koeltechniek. De leerlingen gaan eerst 1 jaar naar school (certificaat 3 halen) en daarna 6 maanden op stage en dan nog 6 maanden naar school. Dan hebben ze Certificaat 4 gehaald, wat gelijkwaardig is aan een MBO vakdiploma. Nu was het probleem van deze AGIO school dat de leerlingeninstroom niet voldoende was. Door samenwerking die we nu hebben kunnen wij jongens van het weeshuis laten instromen en alle jongens van het schiereiland die wij goed kennen en hiervoor in aanmerking komen, hiervoor voordragen. De leerlingen krijgen niet alleen educatie, maar ook iedere ochtend ontbijt, lunch, boeken/schriften etc, maar ook 1300 roepie (6.50 euro) zakgeld iedere maand. Als ze stage lopen krijgen ze 12.500 roepie per maand. We zijn ontzettend blij met deze samenwerking en vinden het supergaaf om te zien hoe je, als je de handen ineen slaat, de juiste mensen op de juiste plek kunt zetten.

These three boys have already been admitted to the AGIO school via the Foundation Kalapuwa.

All three have been given a bicycle by the Foundation to help them get to school.

Schooltje in de Rimboe

Soms kom je op een plek en dan zie je gelijk dat je met weinig middelen heel veel impact kan maken. Zo ook toen we op onze reis bij dit kleine, afgelegen schooltje kwamen. Nilantha nam ons hiermee naartoe omdat hij het al langere tijd schrijnend vond.

We hebben een aantal dingen aangeschaft, te weten boeken, schriften, stoelen, speelmateriaal, het Singaleze spel “Garam” en we zullen ook nog schoenen of slippers voor de kinderen kopen. Volgende reis zullen we nogmaals een bezoek brengen om te kijken hoe het nu gaat en wat er nog meer (duurzaam) verbeterd kan worden. Voor nu: allemaal blije koppies!

Viool

Dit meisje kwam met haar vader bij het hotel om te vragen of wij een viool wilden aanschaffen. Eerste reactie was, dat doen we niet! Uiteindelijk toch in gesprek geraakt en erachter gekomen dat we hier te maken hebben met wel een heel speciaal meisje. Ze is niet alleen cognitief hoogbegaafd, maar ook super muzikaal en vandaar het verzoek om een viool. Een viool kost Euro 45,- … dus op naar de muziekinstrumenten handelaar. Ze had slechts 10 viool-lessen gehad, maar toen ze begon te spelen viel ieders mond open… Fijn dat we dit talent kunnen voeden en we hebben met haar de afspraak gemaakt dat wanneer ze wereldberoemd wordt, ze dan de viool terugbetaalt ?

Speciale dank

t keer gaat onze speciale dank uit naar de familie Matthijsen van Edel Collection in Bunschoten. Dankzij jullie hulp is de Koshena School in Payagale nu voorzien van een nieuw computerlokaal, nieuw meubilair en onderwijs ondersteunend materiaal. Dit is een van de armste scholen in de regio, dus de impact is enorm groot omdat de leerlingen nu veel meer mogelijkheden krijgen, met name door het computer onderwijs.

En de waardering is vereeuwigd met een mooi bord aan de muur van de school.

Hartelijke groet,

Namens Stichting Kalapuwa
Theo Mosch en Paul Davenport

Stichting Kalapuwa Sri-Lanka
website: www.kalapuwa.nl
Mail: info@kalapuwa.nl
KvK: 61002550
ANBI: 8541.59.861
IBAN: NL04RABO0190466855
Veenestraat 21, 3751 GE  Bunschoten Spakenburg