Skip to main content
Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief Januari 2020

By 12/02/2020November 22nd, 2020No Comments

Van 14 januari tot en met 25 janurari 2020 zijn Theo Mosch en Paul Davenport weer afgereisd naar Sri Lanka namens Stichting Kalapuwa. Dit keer vergezeld door twee bevriende ondernemers, Diederik Mutsaerts en Roy Bens.  De vier mannen hebben een hele bijzondere tijd gehad met elkaar waarin ze ook heel veel werk hebben verzet. Hieronder een impressie:

165 kinderen naar school

We zijn zo ontzettend blij met alle donaties via de “tikkie” aktie van december 2019 – we kunnen bijna 300 kids een jaar naar school sturen. In Januari hebben we al 165 kinderen een uniform, een schoolset en een rugzak gegeven. Echt fantastisch!

In april 2020 gaan we de volgende groep voorzien van deze spullen!

Groeps Microkredieten

Zoals jullie al weten is één van onze nieuwe initiatieven het werken met groepsmicrokredieten onder begeleiding van dhr. Mangale Asoka – een sociaal werker. We zijn heel blij om te kunnen aankondigen dat we met de tweede lichting van 6 groepen zijn gestart per 1 februari 2020. En ook goed om te vermelden dat alle groepen uit alleen dames bestaan, dus we geven de vrouwen emancipatie in Sri Lanka ook een klein zetje hiermee.

Om jullie een idee te geven: Dit is groep Fros BV, (groep 7) en deze vrouwen krijgen een groepskrediet om kruiden, stoffen, een molen om graan te malen en gereedschap voor tuk-tuk onderhoud te kopen. Ze zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de maandelijkse terugbetalen en dit werkt goed, want er is dus groepsdruk om aan je verplichting te voldoen. Wij rekenen geen rente (hetgeen ons uniek maakt), we vragen de groepen wel om 2x per jaar gezamenlijk een maaltijd te bereiden en te brengen bij het jongensweeshuis. Foto’s van de groepen 8 t/m 12 houden jullie tegoed.

Women Union

We kregen een uitnodiging van de Women Union om langs te komen. Dit is een fantastisch initiatief van 150 vrouwen die iedere maand 70 roepies per persoon apart leggen. Hiervan helpen zij mensen in nood en regelen zij begrafenissen voor de allerarmsten die dit niet kunnen betalen. Zo regelt een groep dan dat er een tent en stoelen bij het huis worden neergezet, weer een andere groep kookt een maaltijd (hetgeen gebruikelijk is in Sri Lanka). Wat schetste onze verbazing? Toen we langskwamen zat er een grote groep vrouwen op ons te wachten om met ons kennis te maken. Uiteraard kwam er ook een vraag… het koffie apparaat is stuk en ze willen heel graag een nieuwe (kosten bijna Euro 500) – we hebben hiervoor een aanvraag gedaan bij een goede doelen instelling.

Viool

In onze vorige nieuwsbrief hebben we jullie verteld dat we een klein meisje een viool hebben gegeven. Eén van onze trouwe fans, Maike Kramer-Heijne, stuurde ons een berichtje dat zij de viool graag wilde sponsoren. Waarvoor veel dank Maike en Jan! Op deze reis zijn we ook even bij haar langs geweest en hebben geconstateerd dat het vioolspel goed gaat.
Groter probleem in dit gezin is dat vader ziek is, moeder weinig kan werken en dat de kinderen veel te weinig naar school gaan ivm kosten voor de bus. In april gaan we dit gezin weer een bezoek brengen en eens kijken of en hoe we deze kinderen kunnen helpen.

En dan nog dit :

  • De reguliere microkredieten zijn stilgevallen na de bomaanslagen afgelopen jaar. Veel van onze microkredieters zijn afhankelijk van het toerisme. Geen toerisme = geen inkomen. Gelukkig komt het toerisme weer langzaam op gang. Bij veel microkredieters zijn we langsgeweest en men ziet het positief in. We hebben idereen uitstel gegeven tot ons bezoek in April 2020 om dan weer stappen te zetten om de maandelijkse betalingen weer te gaan starten.
  • We hebben deze reis 3 mensen een rolstoel gegeven en 6 kinderen een fiets om naar school te gaan (ipv de bus die geld kost)
  • We hebben ronde gelopen met Nirmala, onze kok die het tafeltje dekje initiatief verzorgt. De maaltijden die zij 2x per week bereid en bezorgt bij 20 oudere, zorgafhankelijke mensen worden met veel dankbaarheid ontvangen. Dit is een superinitiatief.
  • In het jongensweeshuis loopt niet alles op rolletjes. Bij aankomst bleken alle kasten leeg, alsook de borden en de magen van de jongens. Dit is echt een probleem waar we nog geen duurzame oplossing voor hebben kunnen vinden. Dit keer hebben we gekozen voor een minder duurzame oplossing – we hebben een enorme berg voedsel en voorraad gekocht (uit eigen middelen) en gebracht bij het weeshuis. Een hele tafel vol eten.

Op 22 April 2020 gaan we weer naar Sri Lanka. Mocht je vragen hebben of iets willen bijdragen (in welke vorm dan ook), laat het ons dan gerust weten.

Hartelijke groet,

Namens Stichting Kalapuwa

Theo Mosch en Paul Davenport

Stichting Kalapuwa Sri-Lanka

Website: www.kalapuwa.nl
kvk: 61002550
email: info@kalapuwa.nl
iban: NL04RABO0190466855
ANBI nr: 8541.59.861
Veenestraat 21
3751 GE Bunschoten Spakenburg