Skip to main content
Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief Maart 2021

By 08/04/2021No Comments

Ook Sri Lanka is hard getroffen door COVID 19. Niet alleen is het eiland lang afgezonderd geweest van contact met de buitenwereld doordat het vliegveld maanden gesloten was, er kwamen daardoor geen toeristen meer en duizenden mensen hebben hun baan verloren. Dit leidt tot enorme armoede en ellende. Ook onze Stichting wordt hier door getroffen in de zin dat de micro kredieten niet of nauwelijks worden terugbetaald, we veel verzoeken krijgen voor ondersteuning en de weeskinderen in het weeshuis, die normaal ook een groot deel van giften leven, het extra moeilijk hebben. Maar… er is ook goed nieuws… 🙂

Zoals jullie van ons gewend zijn, kijken wij altijd naar de mogelijkheden en laten we ons niet leiden door beperkingen. Hoewel we er niet meer naartoe kunnen reizen vanaf maart 2020, willen we jullie meenemen in de activiteiten die we dit jaar wel hebben kunnen ondernemen (op afstand) in Kalapuwa, Sri Lanka:

Nieuw leven

Laten we beginnen met prachtig nieuws:
Tharanga en Kanishka (zoon van Nilantha en Pryanthi) hebben het leven geschonken aan een prachtige dochter: Reha!
Tharanga is een van onze leraren van de Engelse school en Kanishka runt de telefoonshop en is daarnaast van onschatbare waarde voor de Stichting.
Zij zijn begin januari de trotse ouders geworden van Reha Ashvini Dhahamsa
Wij wensen Reha een voorspoedig en gezond leven!

Schoolpaketten

In december 2019 hebben we middels de Tikkie actie “1 kind 1 jaar naar school” bijna Euro 3000 opgehaald. In de eerste COVID maanden waren alle scholen gesloten in Sri Lanka, maar toen ze weer opengingen kwam er al snel de vraag naar schoolpaketten (atlas, math box, schriften, pennen etc) voor verschillende leeftijdsgroepen. We hebben 100 schoolpakketten kunnen uitdelen (twv Euro 1000).
Er is dus nog een bedrag over van Euro 2000 en dit bewaren we tot we weer zelf aanwezig kunnen zijn en dit kunnen uitgeven aan Uniformen (zodat ook de allerarmsten naar school kunnen) en schoolpakketten.

Eten wat de pot schaft

Dankzij het fantastische initiatief van onze vrienden Diederik Mutsaerts en Roy Bens is het initiatief www.etenwatdepostschaft.nl van de grond gekomen.

Met dit initiatief verkopen we een pakket met curry en recepten, zodat jij thuis een echte maaltijd uit Sri Lanka kunt koken. En met de aankoop van dit pakket weet je ook dat je ervoor zorgt dat de jongens in het Jayanthi
weeshuis ook een maaltijd krijgen.

Er zijn ruim 700 pakketten verkocht en dit heeft ertoe geleid we vanuit de Stichting meerder keren per week alle 40 weesjongens van 3 maaltijden per dag kunnen voorzien. Hiermee brengen we een beetje voorspelbaarheid in het leven van deze lieverds als het gaat om het hebben van een gevulde buik.

Tafeltje Dekje

Een ander initiatief dat gelukkig doorgang kan vinden is ons Tafeltje Dekje project voor 20 oudere, alleenstaande mensen op het schiereiland, voor wie 2x per week gekookt wordt en een flinke warme maaltijd thuis wordt bezorgd. Dankzij een jaarlijkse donatie van een bevriende Stichting is dit al het derde jaar op rij dat we dit kunnen doen. En dit wordt lokaal enorm gewaardeerd.

Studenten

Iets wat lastiger is, is het betalen van de maandelijkse bijdragen aan onze 25 studenten die allemaal HBO of Universiteit doen (veelal in Colombo). Zij krijgen van ons boekengeld, busgeld, lunchgeld en soms iets extra voor een extra workshop of andere activiteit voor school. Dit betalen we maandelijks uit de terugbetalingen van de micro-kredieten. Echter, door COVID, liggen de kredietterugbetalingen bijna helemaal stil. Niemand verdient geld en het kleine beetje dat ze verdienen gebruiken ze om eten te kopen. Begrijpelijk. En doordat we daar niet aanwezig zijn is het ook een lastige situatie om te managen. We hebben dus besloten om het even zo te laten en dit weer op
te pakken als we weer kunnen reizen. Op dit moment gebruiken we de tijd om onze studenten allemaal te spreken, hun dossier helemaal op orde te brengen en zo in kaart te brengen per student wat er nodig is.

Er zijn al een aantal sponsors opgestaan die 1 student willen begeleiden naar de finish van het afstuderen. Wij zijn hier enorm blij mee, want ons doel is om in ieder geval alle huidige studenten niet te hoeven teleurstellen. Wordt vervolgd… 🙂

Speciaal afscheid

Waar we onze nieuwsbrief begonnen met nieuw leven, hebben onlangs verdrietig nieuws ontvangen dat Dietrich Ebert, een bevriende man uit Duitsland die Sri Lanka en onze stichting een warm hart toedroeg is overleden. Hij wilde geen bloemen op zijn begrafenis, maar graag een donatie aan Stichting Kalapuwa. Wij zijn zeer vereerd en ontroerd door dit initiatief. En door deze actie kunnen wij onze Engelse school (4 lokaties) in 2021 geheel draaiende houden. Dit betekent dat meer dan 150 kinderen minimaal 2x in de week Engelse les krijgen en zo hun kansen vergroten. Wij zijn Dietrich en zijn vrouw Uschi intens dankbaar.

Met deze nieuwsbrief hebben we getracht jullie op de hoogte te brengen van onze activiteiten in dit bewogen Corona jaar. Mocht je vragen hebben of willen helpen, laat het ons dan graag weten.

Zodra wij gevaccineerd zijn en er een vliegtuig gaat, zitten wij erin, dat beloven we jullie.

Hartelijke groet,

Namens Stichting Kalapuwa

Theo, Paul en Monique

Stichting Kalapuwa Sri-Lanka

Website: www.kalapuwa.nl
kvk: 61002550
email: info@kalapuwa.nl
iban: NL04RABO0190466855
ANBI nr: 8541.59.861
Veenestraat 21
3751 GE Bunschoten Spakenburg