Skip to main content
Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief April 2022

By 03/04/2023No Comments

Van 16 april tot en met 6 mei 2022 zijn Theo Mosch, Tina Gebel en Monique op de Weegh-Mosch afgereisd naar Sri Lanka namens Stichting Kalapuwa. Ook Jens was mee om onderzoek te doen naar de studenten voor zijn profielwerkstuk voor de Havo.
Eindelijk konden we weer heen nu de COVID restricties grotendeels zijn opgeheven. Het was nog even spannend of we konden gaan, gezien de economische en politieke toestanden in Sri Lanka die momenteel spelen. Achteraf zijn we blij dat we geweest zijn, want niet alleen op materieel gebied, maar ook mentaal konden we alle mensen die bij Stichting Kalapuwa betrokken zijn in Sri Lanka (een beetje) steunen.
We hebben enorm veel gedaan, hieronder een korte samenvatting van de volgende activiteiten:

  • Uniformen
  • Studenten
  • Jongensweeshuis
  • Meisjesweeshuis
  • Gevangenis
  • Meals on Wheels

Uniformen, tassen en schoolmaterialen

We hebben een astronomisch aantal van 327 schoolkinderen van een uniform kunnen voorzien. Dit aantal bestaat uit 40 kinderen in jongensweeshuis, 35 meisjes van het meisjesweekhuis en 252 kinderen die door de Social Workers waar wij in deze regio mee werken op de lijst zijn gezet. Kinderen uit arme gezinnen. In Mei zijn de examens voor het voortgezet onderwijs in Sri Lanka uitgesteld door schaarste aan papier en printmateriaal. Het was dus een knappe prestatie van de boekwinkel waar wij altijd mee werken om alles geleverd te krijgen (met wat kunst en vliegwerk 😊). Al deze kinderen kunnen met hun uniform, rugzak en schoolset (schriften, pennen, wiskundebox, drinkbeker) weer een jaar vooruit!

Studenten

Tina heeft zich helemaal gestort op de Studenten die wij maandelijks ondersteunen. Door COVID hadden we nog “maar” 8 studenten die we maandelijks ondersteunen en doordat er meer donateurs zijn die een student graag naar de eindstreep qua scholing willen begeleiden, hadden we ruimte voor meer.
Er is een intake lijst ontworpen zodat we gestructureerd konden interviewen en daarna keuzes konden maken. Uiteindelijk hebben we nu 29 studenten in ons programma. Van deze 29 studenten gaan er 25 naar de Universiteit/HBO en is het streven om ze langere tijd financieel te ondersteunen (tot einddiploma) en dat zij daarna een baan krijgen en daarmee financieel zelfstandig zijn (en hun familie kunnen supporten). De overige 4 zijn 2 kinderen op de basisschool die we helpen met bijles en 2 studenten die een korte vakopleiding doen en die wij in 1x betalen aan de school.
We zijn heel blij dat Tina de administratie heeft bijgewerkt, alle intakes heeft gedaan en dat we nu weer een goed draaiend studentenplan hebben! Dankjewel!!!
We hebben nog geen volledige financiële dekking voor alle studenten (we missen nog voor 8 studenten) – dus mocht je iets willen betekenen, dan horen we het graag.

Jongensweeshuis

We ondersteunen het Jongensweeshuis Jayanthi al jaren jaren en we waren blij verrast om te zien hoe deze steun zijn vruchten afwerpt. Door hulp van een bevriende stichting kunnen we hier twee maal per week de maaltijdvoorziening doen. Hierdoor redden ze het financieel net aan, maar de inflatie is stijgende, dus we kijken even aan hoe het zich ontwikkelt. Deze reis hebben we ook heel veel kleding meegenomen en gebracht bij dit weeshuis. Toen we dit brachten hadden we ook 40 pizza’s meegenomen, dus de jongens waren zeer verrast 😊. Tom en Buya hadden in hun vriendenkring geld opgehaald en konden daardoor 35 sets beddengoed brengen! Ook hebben we 10 nieuwe matrassen kunnen kopen door een donatie van vrienden. Gumara (rechts op de foto) heeft de leiding in het weeshuis en is ons allemaal zeer dankbaar.

Meisjesweeshuis

Ook het Vishaka meisjesweeshuis in Kalutara dragen wij een warm hart toe. We hebben hier om een gesprek met het management gevraagd (en gekregen) omdat we het opmerkelijk vonden dat er van de één op andere dag geen geld voor voedsel meer was en we een noodoproep kregen. Door een donatie van een collega van Monique kon er 75 kilo rijst, kilo’s groenten en kip gekocht worden zodat ze een aantal dagen vooruit konden. Binnen een dag hadden overige collega’s van Monique van SoftwareONE geld bij elkaar verzameld zodat er een heel jaar 1x per week een maaltijd voorzien kan worden. Door een tweede donateur kunnen we dit nu aanvullen tot 2x per week voor het komende jaar. Met het management hebben we ook gesproken over de scholing en uitstroming van de meisjes als ze 18 worden. We vonden het hartverscheurend om te horen dat sommige meisjes in een “Spa” (lees prostitutie) terechtkomen en hebben gevraagd of ze een plan willen maken om vanaf het 15de jaar van ieder meisje na te denken over een uitstroomplan + welke scholing hier dan voor nodig is. Ook hebben we gezorgd dat er een lerares Wiskunde en Naailes vanaf juni les gaan geven in het weeshuis om de vaardigheden en kansen te vergroten.
Ook de meisjes hebben uniformen en pizza avond gehad en we hebben hier een aantal benodigdheden (strijkplanken, strijkijzers, kleding) gebracht.

Gevangenis

Zoals iedere reis, gaan we altijd op bezoek bij de gevangenis in Kalutara en dan naar het vrouwengedeelte. Hier leven ook moeders met kinderen (tot 5 jaar) en onze support is voornamelijk hierop gericht. We hebben kennis gemaakt met de nieuwe directeur, weer een inventarisatie gedaan wat er nodig was, spullen gekocht en deze zelf weer gebracht. Voor iedere vrouw (82 in totaal) hadden we slippers, tandenborstel, tandpasta en zeep gekocht. Voor alle moeders met kinderen hebben we pakketten gemaakt wat zij graag wilden hebben. En daarbij nog een heleboel schoonmaakmiddelen, ontwikkelingsmateriaal voor kinderen, 6 matrassen, een nieuwe toiletpot, 5 ventilatoren en een nieuwe televisie voor de kinderen. Iedereen was heel blij met de spullen.

Meals on wheels

Sinds drie jaar verzorgen we een Meals on Wheels- een maaltijdservice op het schiereiland voor 20 ouderen die (bijna) geen inkomen en support system hebben. De dame die kookt (Nirmala) en de maaltijden bezorgt krijgt hier een salaris voor. Dankzij e

en donatie kunnen wij nu een tweede Meals on Wheels circel starten en daar zijn wij heel blij mee. We hebben Niluka (zie foto links) bereid gevonden om voor deze cirkel te koken. Zij woont met haar man en 2 zoontjes ook op het schiereiland en we hebben haar thuis bezocht en samen met haar materiaal gekocht om te kunnen starten. Gezien de inflatie in het land, hebben we besloten om 4 mensen van de ene cirkel naar de andere over te hevelen, zodat ze tegen dezelfde kostprijs nu beiden voor 16 mensen koken. Deze reis zijn we weer meegeweest op bezorgronde, de feedback was heel goed, iedereen vind het lekker en zijn zeer dankbaar voor de 2 maaltijden per week.

Speciale dank

Speciale dank gaat dit keer uit naar Tina, ze was voor het eerst met ons mee en heeft een superjob gedaan met de studenten. Ook heel veel dank voor al jullie steun uit Nederland, de vele donaties en lieve reacties op facebook en instagram. Zonder jullie steun is het voor ons niet mogelijk om dit werk te doen.

November 2022 gaan we weer naar Sri Lanka. Mocht je vragen hebben of iets willen bijdragen (in welke vorm dan ook), laat het ons dan gerust weten.

Hartelijke groet,

Namens Stichting Kalapuwa
Theo Mosch en Monique op de Weegh-Mosch

Stichting Kalapuwa Sri-Lanka
Website: www.kalapuwa.nl
KVK: 61002550
E-mail: info@kalapuwa.nl
Iban: NL04RABO0190466855
ANBI Nr: 8541.59.861
Veenestraat 23, 3751 GE Bunschoten Spakenburg