Skip to main content
Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief November 2022

By 03/04/2023No Comments

Van 10 tot en met 19 november zijn we met maar liefst 6 vrijwilligers afgereisd naar Kalutara Sri Lanka voor Stichting Kalapuwa. Het was een mooie, indrukwekkende reis met veel activiteiten.

De economie en de het sociale leven is hard getroffen door COVID , de impact op de economie en de politieke omstandigheden. Desalniettemin proberen alle mensen weer op te krabbelen en er iets van te maken. We zijn blij dat wij hier een (kleine) bijdrage aan kunnen leveren. Hieronder vind je een overzicht van alle hoogtepunten en activiteiten die we ondernomen hebben.

Spelletjesmiddag in het jongensweeshuis

Een aantal van onze vrijwilligers, aangevoerd door Jasvant en Max, hebben een spelletjesmiddag georganiseerd in het jongensweeshuis. Volleyballen, paaltjesvoetbal, lekker samen rijst en curry eten, chocolade voor iedereen en afsluitend een disco. Wat een feest en gezelligheid.

Bezorgrondes Tafeltje Dekje

Inmiddels hebben we twee bezorgrondes voor ons Tafeltje Dekje initiatief, waarbij 2x 16 ouderen met weinig tot geen inkomen en geen sociaal vangnet, vanuit onze stichting 2 x per week een warme maaltijd ontvangen. De dames die koken en bezorgen (Nirmala en Niluka) krijgen hier salaris voor. Wij gaan iedere reis een keertje mee op bezorgronde om te horen of alles goed gaat en of de mensen het ook lekker vinden. Ook deze reis was dit gelukkig weer het geval.

Bezoek aan Sri Lanka Institute for IT Management

Voor een project dat opgestart wordt door een bevriende ondernemer ( www.walikuku.com)  waarbij jonge IT studenten/professionals financieel worden gesteund door Nederlands IT bedrijven en ze voor stages en werkzaamheden aan elkaar gekoppeld worden, hebben we een kennismakingsgesprek gehad op de Universiteit in Colombo. Het was erg leuk om de decanen en project managers te ontmoeten en zo een basis te leggen voor samenwerking.

Vrouwengevangenis

Er waren dit keer 7 kinderen in de gevangenis woonachtig bij hun moeder. Voor ieder kind hebben we weer een pakket gemaakt en dit keer was er ook veel vraag naar speelgoed en ontwikkelingsmateriaal. Er zijn ook 3 vrouwen die langgestraft zijn en zij moeten 23 uur per dag  binnen blijven. De televisie die in een nauw gangetje staat was stuk en we hebben een nieuwe tv toegezegd, het is onwerkelijk en erbarmelijk om te zien onder welke omstandigheden deze vrouwen moeten leven.

Studenten & Laptops

Een van onze succesvolste projecten in het financieel ondersteunen van studenten. Dit zijn jonge mensen die slim zijn, ambitie hebben, maar uit arme gezinnen komen en dit dus niet zelf kunnen betalen. Gemiddeld kost het Euro 40 per student per maand. We hebben inmiddels 41 studenten in ons programma, een wachtlijst van 12 studenten. Iedere reis spreken we iedereen persoonlijk om te voortgang te checken. Dit is erg inspirerend, want onderwijs is echt de enige weg naar een betere toekomst.

Ook hadden we 12 laptops meegenomen, dankzij Fros International BV en SoftwareONE die deze laptops hebben geschonken. Studenten zijn hier echt, maar dan ook echt mee geholpen!!

Kinderen een jaar naar school

Het slotstuk van iedere reis naar Kalutara is altijd het overhandigen van schooltassen, boekensets en uniformen voor schoolkinderen. We doen altijd een inzamelingsactie en dankzij onze trouwe fans en donateurs, kunnen wij dit iedere keer weer doen. Het is ook weer een project met enorme impact, zeker in de huidige economische omstandigheden, want er zijn echt heel veel kinderen uit arme gezinnen die zonder deze hulp niet naar school kunnen. We hebben 220 kinderen kunnen voorzien van deze spullen. En iedere keer loopt de organisatie weer een beetje beter- vanaf deze keer werken we met tokens die vooraf worden opgehaald, zodat het uitdeelproces sneller kan gaan.

Brillen voor het verzorgingshuis

Het Wimala Eldery home voor vrouwen was enorm blij met alle brillen die voor ons waren ingezameld in Nederland. Van de 35 vrouwen hebben we bijna de helft blij kunnen maken met een leesbril. Brillen zijn heel duur in Sri Lanka en we willen graag vervolg geven aan dit project en oude leesbrillen inzamelen om ze hier op meerdere plekken uit te delen.
Mocht je nog ouden brillen hebben liggen, dan houden wij ons aanbevolen 😊.

Vrijwilligers – dankjewel!!!

Zoals gezegd, waren we met een mooie groep mensen en hebben we met elkaar heel veel kunnen doen in een week tijd. Het fijne aan de groep is dat we alles samen kunnen verwerken, bespreken en beslissen. Iedereen heeft een eigen unieke bijdrage en het resultaat is – ook deze keer weer – bijzonder. Heel veel dank aan Tina, Max, Jasvant, Larissa, Lisa en Marije voor jullie betrokkenheid en bijdrage.

In het voorjaar van 2023 gaan we weer naar Sri Lanka toe. We plannen op dit moment zo eind maart/begin april. Mocht je, in welke vorm dan ook de Stichting willen steunen, laat het ons dan van harte weten.

Stichting Kalapuwa Sri-Lanka
Website: www.kalapuwa.nl
KVK: 61002550
E-mail: info@kalapuwa.nl
Iban: NL04RABO0190466855
ANBI Nr: 8541.59.861
Veenestraat 23, 3751 GE Bunschoten Spakenburg