Vanaf 2014, het jaar dat we startten met 5 microkredieten voor vissersboten, is het aantal aanvragen voor een microkrediet exponentieel gestegen. Momenteel managen we 100 actieve microkredieten. We werken met een calculation sheet en lokaal hebben wij een medewerker van de Stichting die de betalingen int, controleert en er achteraan gaat bij wanbetaling.  Hieronder een aantal voorbeelden van “onze” microkredieters waar wij enorm trots op zijn!

Erick Parera

Erick is  ondernemer in de kreeftenhandel: hij koopt levende kreeften vroeg in de ochtend, wanneer de vissers terugkomen het nachtvissen en verkoopt deze direct door aan hotels en de betere restaurants. Het moet snel gaan omdat ze levend zijn en de koper ze alleen levend accepteert. Zijn microkrediet is verleend om een scooter met een grote bak achterop te kopen en een startkapitaal om de vissers direct te kunnen betalen. Kreeften worden 8 maanden gevangen, daarna 4 maanden niet, in die periode verhandelt hij andere vis voor zijn afnemers. Hij kan hier goed zijn brood mee verdienen.

H.A. Samrakoon:

Deze ondernemer maakt de meest creatieve dingen vanuit de kokosnoot, zie foto. Hij verkoopt aan de staatswinkels en heeft ook een vergunning om dat te doen. Staatswinkels zijn winkels die de betere kwaliteit souvenirs verkopen. Deze winkels staan onder toezicht. Hij is een half jaar geleden begonnen en verkoopt goed. De vraag is groter dan hij kan maken. De reden is dat hij alles met de hand moet doen en geen machines heeft die een deel van het bewerkingsproces zouden kunnen versnellen. Zoals een compressor, beitels, zaagmachine, en diverse soorten verf + voorraad ruw materiaal. Inmiddels is zijn microkrediet volledig afbetaald en kan hij er goed van leven.

Sujeewa Virajanee:

Sujeewa maakt van allerlei soorten materialen (stoffen, kralen, etc…) kleding maar ook wandkleden, kussens en bruiloft decoraties en verkoopt deze ook onder andere aan de staatswinkels. Haar vraag was om een startkapitaal te krijgen om haar materiaal in te kunnen kopen. Wij hebben haar een startkapitaal en zijn met haar naar Colombo gegaan om inkopen te doen omdat daar veel meer keuze is en het daar 30% goedkoper is. Sujeewa betaalt ons nog steeds maandelijks terug.

Naaimachines

Een groot aantal vrouwen heeft bij ons een microkrediet voor een (industriële) naaimachine. Zij betalen de machine af in 36 maanden en kunnen dan voor bedrijven/particulieren werk verrichten. Veelal zien we dat deze vrouwen dit combineren met de zorg voor de kinderen, omdat het het werk ook in de avonduren kunnen doen. Ook zien we een verschil in succes met deze microkredieten. Zo hebben we een dame die inmiddels al 6 naaimachines heeft en een aantal dames in loondienst, maar anderen vinden het lastig om aan genoeg werk te komen. Hier lijkt het ondernemend vermogen een rol te spelen, heb je een actieve houding en ga je op zoek naar werk of heb je een afwachtende positie en denk je dat het werk naar jou komt. Het merendeel van de vrouwen is gelukkig succesvol.