Ondernemerschap

In 2013 waren de oprichters van Stichting Kalapuwa op vakantie in Sri Lanka. Zij zagen daar een groot aantal mensen handmatig een net uit de zee trekken. Zij vroegen waarom deze mensen niet aan het vissen waren met een boot? Het antwoord was dat door de tsunami alle boten waren vergaan en dat er geen geld was voor nieuwe boten, maar ook dat de banken de mensen het geld niet wilden lenen.

Hieruit is het idee ontstaan om deze groep kansarme mensen die wel een grote mate van ondernemerschap toonden, door middel van micro kredieten, weer aan het werk te helpen. De Stichting is opgericht en daarna is er een start gemaakt met 5 microkredieten voor Catamarans – de vissersboten die de Singalezen altijd gebruikten. Momenteel (2019) heeft de Stichting een 100 actieve microkredieten lopen om ondernemers een kans te geven hun eigen business te starten en in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

De stichting heeft nadrukkelijk geen winstoogmerk en heeft als enige doel om mensen economisch zelfstandig te maken, zodat ook hun families hiervan profiteren en dit ten goede komt aan de algehele kwaliteit van leven en ontwikkeling op het eiland.

De spelregels zijn helder:

  • De ondernemer komt met een beknopt business plan en locatie
  • Vanuit de stichting gaan wij op huisbezoek en kijken we of het een haalbaar plan is
  • De ondernemer krijgt het microkrediet toegewezen of niet
  • Indien wel, dan tekent hij/zij de overeenkomst, krijgt de check en gaat akkoord met de maandelijkse betaaltermijn.
  • Vanuit de stichting controleren wij of de business daadwerkelijk is gestart
  • Wij rekenen geen rente (dit is uniek in Sri Lanka) en het bedrag moet in 36 maanden worden terugbetaald.
  • Indien de ondernemer de eerste 24 maanden alle termijnen op tijd en volledig heeft betaald, schelden we de laatste 12 maanden kwijt.
  • Vanuit de stichting zijn wij minimaal 3 keer per jaar aanwezig op Kalapuwa en spreken en bezoeken wij de ondernemers. Dit geeft ons de kans om de ondernemers te bezoeken, aan te spreken als het niet goed gaat, met hen mee te denken en te evalueren.

Workshops

Vanuit de Stichting zijn wij van mening dat het een goed idee is om de ondernemers te begeleiden en daar waar kan training en workshops aan te bieden. In 2018 zijn Marc Jan Hollenberg en Mirjam de Boer van IDoDareDream Company BV (www.iddd.nl) mee geweest naar Sri Lanka. Zij hebben daar vanuit hun expertise, namelijk training geven op het gebied van persoonlijke en zakelijke ontwikkeling, workshops gegeven aan onze ondernemers. De workshop werd goed ontvangen en we hebben zelfs de feedback van een dame ontvangen dat zij naar aanleiding van de training geïnspireerd is geraakt om naast haar huidige onderneming nog een nieuwe onderneming in het veredelen van bijzondere plantsoorten te starten. Dit is een succesvol initiatief gebleken.

kalapuwa kalapuwa

Mikrokredieten

Vanaf 2014, het jaar dat we startten met 5 microkredieten voor vissersboten, is het aantal aanvragen voor een microkrediet exponentieel gestegen. Momenteel managen we 100 actieve microkredieten. We werken met een calculation sheet en lokaal hebben wij een medewerker van de Stichting die de betalingen int, controleert en er achteraan gaat bij wanbetaling. Hieronder een aantal voorbeelden van “onze” microkredieters waar wij enorm trots op zijn!

Erick Parera

Erick is ondernemer in de kreeftenhandel: hij koopt levende kreeften vroeg in de ochtend, wanneer de vissers terugkomen het nachtvissen en verkoopt deze direct door aan hotels en de betere restaurants. Het moet snel gaan omdat ze levend zijn en de koper ze alleen levend accepteert. Zijn microkrediet is verleend om een scooter met een grote bak achterop te kopen en een startkapitaal om de vissers direct te kunnen betalen. Kreeften worden 8 maanden gevangen, daarna 4 maanden niet, in die periode verhandelt hij andere vis voor zijn afnemers. Hij kan hier goed zijn brood mee verdienen.

H.A. Samrakoon

Deze ondernemer maakt de meest creatieve dingen vanuit de kokosnoot, zie foto. Hij verkoopt aan de staatswinkels en heeft ook een vergunning om dat te doen. Staatswinkels zijn winkels die de betere kwaliteit souvenirs verkopen. Deze winkels staan onder toezicht. Hij is een half jaar geleden begonnen en verkoopt goed. De vraag is groter dan hij kan maken. De reden is dat hij alles met de hand moet doen en geen machines heeft die een deel van het bewerkingsproces zouden kunnen versnellen. Zoals een compressor, beitels, zaagmachine, en diverse soorten verf + voorraad ruw materiaal. Inmiddels is zijn microkrediet volledig afbetaald en kan hij er goed van leven.

Sujeewa Virajanee

Sujeewa maakt van allerlei soorten materialen (stoffen, kralen, etc…) kleding maar ook wandkleden, kussens en bruiloft decoraties en verkoopt deze ook onder andere aan de staatswinkels. Haar vraag was om een startkapitaal te krijgen om haar materiaal in te kunnen kopen. Wij hebben haar een startkapitaal en zijn met haar naar Colombo gegaan om inkopen te doen omdat daar veel meer keuze is en het daar 30% goedkoper is. Sujeewa betaalt ons nog steeds maandelijks terug.

Naaimachines

Een groot aantal vrouwen heeft bij ons een microkrediet voor een (industriële) naaimachine. Zij betalen de machine af in 36 maanden en kunnen dan voor bedrijven/particulieren werk verrichten. Veelal zien we dat deze vrouwen dit combineren met de zorg voor de kinderen, omdat het het werk ook in de avonduren kunnen doen. Ook zien we een verschil in succes met deze microkredieten. Zo hebben we een dame die inmiddels al 6 naaimachines heeft en een aantal dames in loondienst, maar anderen vinden het lastig om aan genoeg werk te komen. Hier lijkt het ondernemend vermogen een rol te spelen, heb je een actieve houding en ga je op zoek naar werk of heb je een afwachtende positie en denk je dat het werk naar jou komt. Het merendeel van de vrouwen is gelukkig succesvol.

Contact Info

Veenestraat 21
3751 GE Bunschoten Spakenburg

[email protected]

KVK: 61002550
ANBI Nr: 8541.59.861
IBAN: NL04RABO0190466855

Over Ons

De Stichting Kalapuwa Sri Lanka is opgericht om de doelstelling zoals elders beschreven, te verwezenlijken en door middel van een zgn ANBI registratie ook het bedrijfsleven wat betere mogelijkheden te geven om te sponsoren.